Otetaan pienet.

Torniossa on ollut panimo vuodesta 1873, tämä panimo on tullut tutuksi meille kaikille oluestaan Lapin Kulta. Pitkään panimo oli Heinekenin/Hartwallin omistuksessa ja 2010 tuli päätös että Torniossa lopetetaan Lapin Kullan paneminen sekä muu panimotoiminta. Kaj Kostiander halusi jatkaa panimotoimintaa samassa historiallisessa paikassa ja joukkorahoituksen turvin Tornion Panimo saatiin perustettua 2016. 

Panimo on herättänyt myös legendaarisen alkuperäisen Lapin Kullan henkiin nimellä Orginal Lapland Lager, mutta siitä ehkä enemmän toisella kertaa.

Pienet Helles on helles lager minkä on maustettu kokonaan kotimaisilla humalilla (Suntti, Hulla ja Norrgård) ja olut on ensimmäinen kaupallinen olut laatuaan. Humalat tulevat Artic Hopyardilta , jonka tila sijaitsee Ilmajoella. Pienet nimi tulee siitä että myös maltaat pientuottajilta, ohra on viljelty Kelhän tilalla Ala-Temmeksellä, Pohjois-Pohjanmaalla ja mallastettu Pehkolan mallastamossa  Siikajoella, joka on myöskin Pohjois-Pohjanmaalla. Onko pienet tekijät tehneet yhdessä jotain suurta? Oluessa on 4,5% lappalaista asennetta puhtaassa olomuodossaan.   


Tornion Panimo - Pienet Helles

Istun alas, työt ovat tältä päivältä ohi ja lapsetkin ovat nukahtaneet. Kerrostalon ikkunasta katson ulos ja siellä näen autoja ajamassa kiireesti eteenpäin. Näen myös kaupungin katuvaloja ja energialaitoksen savupiipun, joka työntää paksua savua ulos piipusta. Kaikilla näyttää olevan kiire jonnekin, mutta minulla ei ole kiire, ainakaan hetkellisesti.

Vieressäni on tölkki Tornion Panimon olutta, avaan sen ja kaadan lasiin. Oluen kaatuessa lasiin, ihailen vaaleaa pienikuplaista kuohua ja tämä tuo minulle mieleeni Kukkolankosken kuohut.  Nostan lasin kohtia auringon valoa ja ihailen oljenkeltaista kirkasta väriä, se vie minut Pohjois-Pohjanmaan ohrapeloille. Vien lasi huulilleni, laitan silmät kiinni ja otan rauhallisesti ison kulauksen oluesta. Maistan oluessa Lapin veden, pohjoisen rauhallisuuden, joka sitoutuu Pohjanmaan ohrapeltoinen maltaiseen hyväilyyn. Kiitän hiljaa kuiskaten, huomenna jaksan taas.


Makustelumerkinnät:

Vaahto: pieni kuplainen, kaunis.
Väri: oljen kellertävä ja kirkas. 
Tuoksu: raikas ja hieman makea 
Maku: makea, maltainen, nurmikkoa ja hento katkeron hyväily.

Fiilis: Pienet Helles on kevyt puhdas lager, joita voisi juoda putkeen vaikka kuinka monta. Tämä saattaa olla monelle IPA-hemmolle tylsä olut, mutta ehkä suomalaisen käsityön voimannäyte pitääkin olla juuri tämmöinen. Kevyt, puhdas ja raikas olut, jonka perus katujenkin tallaaja ymmärtää. Kyllä tämä on Tornion Panimon taidonnäyte, joka ei jää bulkkilagereiden varjoon.  Otetaan pienet sille!

Mr. Olutämpäri

Kommentit

Suositut tekstit